2018. ápr 18.

15 elképesztő babona és hagyomány az esküvőn

írta: Ambrelle
15 elképesztő babona és hagyomány az esküvőn

Esküvői hagyományok és babonák! Te bevállalnád őket?

Miért fehér a menyasszony ruhája?

A menyasszony fehér ruhája a lány tisztaságát, érintetlenségét jelképezte az ókoriak szerint. Ezért is alakult ki az a hit, hogy aki már egyszer férjhez ment az már nem állhat az oltár elé többé fehér ruhában.

nature-2591251_1920.jpg

Miért kell a menyasszonynak a vőlegény balján ülni?

 Egy régi népszokás szerint a menyasszonynak a vőlegény balján kell ülnie,  hogy a keze, amelyikben a kardot tartja mindig szabadon maradjon. Ez azért fontos, hogyha netalántán valaki meg akarja támadni vagy el akarja rabolni az mennyasszonyt, tudjon gyorsan reagálni.

 Rozmaring a férfiak kitűzőjén

A rozmaring a férfiak kitűzőjén nem mást mint a  házastársak egymáshoz való örök hűségét szimbolizálja. Az esküvő napján a virágot mindkettőjüknek viselnie kell, a menyasszony csokrában, a vőlegény pedig zakójára tűzve, így is örök hűséget fogadva egymásnak.

 Tortalopás az új pasi fogási technika

A szingliknek nagyon jó hagyomány ha ellopnak egy darabot a menyasszonyi tortából és azt éjszakára a párnájuk alá rejtik. Aznap éjjel megálmodják ki lesz életük szerelme.

 Fatörzs torlaszolás az akadályok leküzdéséhez

A hagyományok szerint nagy fatörzzsel torlaszolják el a templomba vezető utat amit a párnak el kell fűrészelni. Ez jelképezi nekik azt, hogy minden akadályt közösen oldanak meg és minden nehézséget együtt vészelnek át.

 A menyasszonyi torta hiedelmei

Már az ókorban is nagy dolognak tartották az esküvői tortát, akkoriban a menyasszony fején törtek össze,ezzel is a termékenységet akarták serkenteni.

A hagyományok azt mondták, hogy, minél díszesebb és nagyobb a tora, annál több gyermekáldás lesz az ifjú párnak.

 

 Menyasszony és vőlegény együtt vágja fel a tortát evvel is az összetartozást jelképezve. De vajon kinek a keze van felül? Az lesz az Úr a háznál a házasságban!  Ha a pár egymást is megetetik a mennyasszonyi tortával, az pedig az édes házasságot hirdeti előre nekik.

Só a zsebben a rossz szellemek ellen és patkó a szerencséhez

A babonás menyasszonyoknak jó jel ha  a nagy napon egy kis sót raknak a zsebükben hogy elűzzék a rossz szellemeket és szerencse övezze őket. Ugyanezt a célt szolgálja az is, ha a vőlegény egy miniatűr szerencsepatkót hordoz magával.

Gyöngyök az esküvői ruhán 

Ez az a babona amit két oldalról is meg lehet közelíteni. Egyrészről rosszat jelent ha az ara gyöngyöket visel mert azt azt jelenti hogy a házasságban sokat fog sírni. Azonban egy másik hiedelem azt mondja gyöngyök örömkönnyeket rejtenek.

 Adjunk pénzt az első embernek akit meglátunk

Hogy boldog és felhőtlen legyen a házassága, a vőlegény egy pénzérmével kell megajándékozza az első embert, akit az úton vagy a templomban megpillant.

Percre pontosan mikor kell kimondani az Igent?

A hagyomány  szerint a hitvesi eskü akkor kell elhangozzon, amikor a percmutató felfele halad az órán. Úgy tartják, hogy ez szerencsét és áldást hoz a párra. A percmutató felfelé haladását a mennyországhoz vezető úttal kötötték össze.

 Pénzérme a menyasszony cipőjében, Nevek a talpon

Mikor menyasszonyi cipőbe az esküvő előtt pénzérmét raknak, így lehet, hogy kényelmetlen perceket okoznak a menyasszonynak, azonban a kellemetlenségért cserébe biztosítani lehet  a hosszantartó anyagi jólétet.

A cipő talpára tollal rá kell írni a hajadon barátnők nevét, mert az lesz a következő menyasszony, akinek a neve még a lagzi után is kivehető az elnyűtt cipőtalpon.

 Gyűrű elejtése a szertartás közben jó jel, vagy mégsem?!

wedding-322034_1920.jpg

Ha elejtik a gyűrűt a szertartás alatt azt jelenti hogy az elbújt rossz szellemek eltávoztak. Azonban egy másik hiedelem szerint aki kiejti kezéből a jegyűrűt, az hal meg hamarabb.

Madárdalra ébredni is jót jelent

A menyasszony az esküvő reggelén ha madárcsicsergésre kell az bizony jó jel mert szerencsés és boldog házassága lesz.

Ne fordulj vissza az ajtóból

Ha a vőlegény, már egyszer átlépte a küszöböt az esküvőre indulva, már nem térhet vissza a lakásba! Ha mégis így tesz, az azt jelenti, hogy bizonytalan a házasságot illetően, és nagy valószínűséggel nem zárta le a múltját.

Rakjunk el a süteményekből majd együnk belőlük egy év elteltével

Ha a menyasszony megőriz egy darabkát a lagzin terítékre került apró hosszan tartó süteményekből, az hozzájárul ahhoz, hogy boldogságuk teljes legyen. Erősíti ezt a babonát, ha ezt a süteményt az első házassági évfordulójukon az újdonsült férjjel együtt el is elfogyasztják.

italian-biscuit-657947_1920.jpg

Szólj hozzá